Een goede match

Hayder al Owaidi en Arnold Wiggers zijn sinds maart 2023 aan elkaar gekoppeld als integratiemaatjes en gaan sindsdien iedere week met elkaar op pad. Arnold is al een tijdje gepensioneerd historicus en sinds 2021 vrijwillig maatje voor statushouders via Welzijn Middelburg.

Omdat Arnold in een Franstalig gebied heeft gewoond weet hij hoe moeilijk het is om in een land te wonen waar je de taal en cultuur niet spreekt. “Buitenom dat ik mijn ervaring en kennis wil delen, wil ik laten zien dat Nederland een open samenleving heeft. Waarin we allemaal best wat meer mogen delen, door mensen die het moeilijker hebben te helpen.”

Hayder is gevlucht vanuit Irak naar Nederland en woont inmiddels 2 jaar in Middelburg. Hij heeft een duidelijk doel; een stabiel leven in Nederland met een eigen huis en een baan. Een eigen huis is hem al gelukt, sinds kort mocht Hayder van een groepswoning naar zijn eigen appartement in Middelburg verhuizen.

Hayder wil zijn beroep als autotechneut graag voortzetten en werkt hier hard voor. Zo is Hayder als vrijwilliger te zien bij het Pennywafelhuis waar hij extra taalondersteuning krijgt en contacten legt. “Het Pennywafelhuis is leuk, dit is de manier om mensen te ontmoeten en een praatje te kunnen maken. Het maakt me blij.” Buitenom school en vrijwilligerswerk studeert Hayder thuis en in de bibliotheek met zijn taalcoach.

“Het communiceren gaat makkelijk wat het extra leuk maakt om met elkaar op stap te gaan” aldus Arnold die gezien zijn achtergrond als historicus Hayder maar al te graag het ‘oude’ Middelburg laat zien. Zo zijn ze samen naar een open dag van de HZ geweest, hebben ze een stadwandeling gemaakt, het Zeeuws museum bezocht en heeft Arnold de Oostkerk laten zien. “Ik leer veel over Middelburg, de verschillende geloofsovertuigingen en de geschiedenis.”

Voor de komende tijd staan er leuke activiteiten op de planning voor Hayder en Arnold. “We gaan samen een boekje doornemen over de bijzonderste plekjes van Zeeland en de mooiste plekken; die gaan we samen bezoeken.”

Arnold en Hayder ervaren het contact als prettig, ze zijn een goede match! Er is respect naar elkaar en duidelijkheid. “Immigranten brengen ervaringen en cultuur mee en dragen het over aan de Nederlandse cultuur. Dat moeten wij niet vergeten.” Arnold ziet zijn hulp als motiverend, nuttig en het geeft hem veel energie. “Je moet niet denken ik moet iets leren, maar hoe kan ik iemand faciliteren.”

Hayder: “Ik vind het heel mooi en fijn dat Arnold mij wil helpen in zijn vrije tijd. Alles wat we doen is leuk en ik leer veel nieuwe dingen.”