“Onze gedeelde interesse is de kringloopwinkel. Samen struinen en mooie items zoeken. We houden ook allebei van muziek luisteren en een terrasje pakken. Een bezoekje brengen aan de Action doen we ook graag samen. 
Soms is er ruimte voor iets bijzonders. Zo was Peter bij ons thuis voor Kerst en als hij straks jarig is, komt hij bij ons in de tuin zijn verjaardag vieren.”. 

We lachen veel samen en ik kan lekker mezelf zijn

Marianne vertelt over haar vrijwilligerswerk als bezoekvrijwilliger bij Peter*, een jonge man die ondersteund wordt door ’s Heeren Loo. Eén keer per maand haalt ze hem op en gaan ze samen op pad. Ze maken er altijd een leuke en gezellige middag van.

“We lachen veel samen en ik kan lekker mezelf zijn. Dat vind ik sowieso leuk in contact met mensen met een beperking: lekker jezelf zijn en laten zijn.”

 “Ik heb zelf ook echt een vrije middag hè als ik op pad ben met Peter. Ik loop dan relaxed door die kringloopwinkel. Zonder Peter zou ik op zo’n middag gewoon doorwerken, dit is leuker!”

Naast deze gezelligheid, ervaart Marianne ook dat ze samen met Peter nieuwe dingen leert en zichzelf blijft ontwikkelen: “De spanningsboog van Peter is kort, hij is druk. Duidelijkheid en grenzen aangeven is belangrijk voor hem. Voor mij zijn dat ook leermomenten. Ik zie het als een extra oefening: je leert beter je grenzen aangeven en toepassen, ook in je eigen leven.”

“Ik snap het ook écht dat mensen prijs stellen op duidelijkheid. De wereld is al zo complex en snel. Ik leer dankzij Peter ook duidelijker te communiceren.”

’s Heeren Loo is een organisatie die door heel Zeeland mensen met een verstandelijke of andere beperking ondersteunt in wonen en werken. “Het is leuk om bij zo’n grote organisatie als ’s Heeren Loo vrijwilliger te zijn. Ik voel me betrokken. We krijgen een nieuwsbrief. Binnenkort is de Paasfair bij het atelier, daar ga ik graag even heen. En ik ben ook naar het feest voor medewerkers en vrijwilligers geweest in de Lasloods.”. 

“Ik heb goed contact met de persoonlijk begeleider van Peter. Ik stem met haar af en stuur na een middag met Peter een kort verslagje over wat we hebben gedaan. Pas werd ik ook uitgenodigd voor een overleg met Peter, zijn persoonlijk begeleider en ondersteunende teamleden. Doel van zo’n overleg is om samen met Peter te praten over hoe het gaat en de doelen en eventuele nieuwe doelen voor hem te bespreken. Ik vind het fijn dat ik daarin mee mag luisteren en denken. Er worden dan ook grenzen met Peter vastgesteld en afgesproken, dat helpt mij ook: dan weet ik ook goed wat de afspraken zijn en kan ik goed duidelijk zijn naar hem toe.”

Marianne is ook met veel plezier vrijwilliger bij Humanitas Maatjes, een maatjesproject voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Haar maatje Anja* kent ze al 5 jaar. “Eén keer per maand spreken we af en gaan we er gezellig op uit samen.”. 

“Het contact met Peter en Anja brengt me veel. Je realiseert je goed dat een ander soms wat meer tijd nodig heeft. En dat is niet erg. Dan ben je zelf ook veel meer in het moment, dat is goed. Je kunt meer voelen en meer genieten. Het brengt je daar waar het echt om gaat: samen zijn, contact, delen, vertraging, weg van de hectiek.”

*Om hun privacy te waarborgen, gebruiken we in deze tekst fictieve namen voor de maatjes van Marianne.


Tekst: Janneke Nijssen
Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

Meer info over de organisaties waar Marianne zich voor inzet?

Over vrijwilligerswerk bij ’s Heeren Loo
Wil jij ook bijdragen aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking? Bijvoorbeeld door met hen te sporten, te shoppen of gewoon gezellig een kop koffie te drinken? Of misschien ga je liever praktisch aan de slag in de tuin of als chauffeur? Wat je ook wilt doen: Je bent van harte welkom! Neem contact op met Sheena Reeves (sheena.reeves@sheerenloo.nl / 06 - 4629 0361).
 
Bekijk voor meer informatie ook deze pagina: 
https://werkenbij.sheerenloo.nl/vrijwilligerswerk

Over vrijwilligerswerk bij Humanitas Maatjes-LVB
Ieder mens heeft behoefte aan contact met anderen. Maar sommigen kost het meer moeite om zelf contacten te vinden of te leggen en te onderhouden, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking. Maatjes-LVB - een activiteit van Humanitas Zeeland - brengt deze mensen in contact met een vrijwilliger om samen wat gezelligs te ondernemen. Samen fietsen bijvoorbeeld, of voetbal kijken, naar de film, koffiedrinken. 
Als je belangstelling hebt voor dit vrijwilligerswerk, kun je dit via deze link aangeven of contact opnemen met Rob de Vos (maatjes.zeeland@humanitas.nl / 06 – 4187 1345).

Bekijk voor meer informatie ook deze pagina:
https://www.humanitas.nl/afdeling/zeeland/Activiteiten/Maatjes-LVB/