Ben is sinds 2015 actief bij Stichting Hart voor de Zorg. Naast het opknappen van tuinen, biedt de stichting ook hulp bij klussen binnenshuis. Ben is een echte tuinklusser; na 25 jaar buiten gewerkt te hebben als buitendienst ambtenaar bij de gemeente Vlissingen, wilde hij na zijn pensioen niet binnen gaan zitten. “Buiten werken is niet alleen heel plezierig, maar ook goed voor je”, vindt Ben. 

Blije gezichten

Over het werk dat de tuinklussers doen, wil Ben graag eerlijk zijn: “Je denkt misschien dat we lekker in het groen met de plantjes bezig zijn, maar we zijn voornamelijk onkruid aan het bestrijden in betegelde tuintjes. Soms moeten we de tegels eerst maaien met de grasmaaier voor we verder kunnen gaan.” Ben vindt dat niet erg: “Zo’n tuin knapt enorm op en het contact met de mensen is geweldig. De vaste cliënten vragen naar ons als het weer tijd is voor tuinonderhoud”, straalt Ben. “En die blije gezichten als we klaar zijn, daar teer ik nog dagen op!”

Naast het klussen, onderhoudt Ben het tuingereedschap, zodat er met degelijk gereedschap gewerkt kan worden. Ook heeft hij een rol als kartrekker bij de tuinklussers. Dat houdt in dat hij intakegesprekken voert met de cliënten die in aanmerking komen voor een tuinklus. Hij neemt contact met ze op en gaat ter plaatse kijken wat er precies moet gebeuren en om afspraken te maken over de kosten en de tijd die nodig is. “Doordat ik op deze manier actief blijf in de ‘papieren wereld’, blijf ik ook geestelijk scherp. Dat heb ik nodig.” 

Maar hoe fijn hij die afwisseling ook vindt, Ben staat er voor open dat een jongere vrijwilliger de kartrekkers-rol zo langzamerhand van hem overneemt. “Ik ben 73 en doe dit werk nu al 8 jaar, dus het zo mooi zijn als ik straks alleen nog als klusser aan de slag hoef.” Of het veel tijd kost? “Nee, eerlijk gezegd niet; als je er 8 uur in de maand aan besteedt, is het veel.”

 “We hebben een ontzettend leuk team met mensen die allerlei achtergronden hebben”, vertelt Ben. “We werken altijd in teams van twee vrijwilligers; dat is voor de veiligheid, maar ook heel gezellig.” Soms zijn er meer collega’s bij betrokken, afhankelijk van omvang van de klus: “Pas hebben we met zijn allen een make-over gedaan bij een vrouw met kinderen. We hebben daar de tuin, de keuken, woonkamer en trap helemaal opgeknapt, inclusief de meubels. We zijn er drie dagen mee bezig geweest, terwijl het gezin ergens anders verbleef. Die mevrouw was in tranen toen ze thuiskwam. Zelf was ik ook erg onder de indruk van het werk van de binnen-klussers!”

“Naast klussen doen we met het team ook nog andere leuke dingen, zoals uit eten gaan of varen, maar de werkoverleggen zijn ook heel gezellig.” Het ‘totaalplaatje’ van dit vrijwilligerswerk bevalt Ben erg goed. “Ik hoop dat ik dit nog lang kan blijven doen, want het voelt goed om ’s avonds terug te kijken op een leuke en zinnige dag, waarin je iemand hebt kunnen helpen en zelf lekker actief bent geweest.”

Tekst: Sacha de Koning
Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig
#mensenmakennederland

Over de Klussenservice van Stichting Hart voor de Zorg

De Klussenservice is er voor cliënten op Walcheren die thuiszorg hebben en die daarnaast geen eigen netwerk en geen financiële middelen hebben. Aanvragen voor een tuinklus of een klus in huis worden gedaan door professionals in de zorg. Cliënten kunnen vier keer per jaar gebruikmaken van de Klussenservice: twee keer voor een tuinklus en twee keer voor een klus binnenshuis. De kosten voor de klant bedragen € 5 per klusser, per uur. Bij de Klussenservice zijn 11 vrijwilligers actief. 

Belangstelling om ook vrijwilliger te worden bij de Klussenservice? 
Je bent van harte welkom! 
Neem contact op met Anita Aerts via 06-11925619 (vrijdag tussen 09.00-12.00 uur) of aaerts@zorgstroom.nl. Als nieuwe klusser word je ingewerkt.
 

Bekijk voor meer informatie ook de vacature: https://middelburgontmoet.nl/elkaar-helpen/5891/hart-voor-de-zorg-zoekt-kluskanjers 

Word jij de collega van Ben?