Nieuwjaarsbijeenkomst Samen Vrijwillig "Vinden & binden van vrijwilligers"

 

Veel maatschappelijke organisaties werken met vrijwilligers. Zo werk ik zelf als vrijwilliger voor Vizita.

Hoe vind je goede vrijwilligers? En hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Dit was het thema van het netwerkevent dat op maandag 5 februari gehouden werd in de ZB in Middelburg. Meer dan 100 vrijwilligerscoördinatoren en bestuursleden uit Walcheren kwamen bij elkaar op dit door de Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig georganiseerde evenement.

Het was geen droge opsomming van feiten. Nee, iedereen werd flink aan het werk gezet tijdens de interactieve voorstelling ‘Rode loper uit, achterdeur dicht’ met de actrices van ‘Durven en doen’.En nee, we hoefden zelf niet op het podium te staan, maar je kon wel een microfoonkubus toegeworpen krijgen om je idee uit de doeken te doen.

 Actrices Joleen en Mariël verwerkten de ervaringen van het publiek direct in hun deels geïmproviseerde toneelscènes met een flinke dosis humor. Ze waren niet bang om prikkelende vragen te stellen en valkuilen te benoemen zoals overcomplete advertentieteksten.

Ga uit van de vrijwilliger, denk bijvoorbeeld aan duofuncties, werk samen, zorg voor een goed verhaal, wees authentiek: een video hoeft niet perfect te zijn. Zomaar een greep uit de vele tips die uitgewisseld werden.

Tot slot een mastermind sessie waarbij de vraag: ‘Hoe vinden we meer mannelijke vrijwilligers?’ centraal stond. Een mand vol met ideeën werd verzameld. Vol inspiratie sloten we de bijeenkomst af met een hapje en een drankje.

Ik weet het nu zeker: voor vrijwilligers ligt de rode loper uit! En die achterdeur? Die hoeft niet dicht, want er wordt zo goed voor ons gezorgd, dat we graag blijven!

Tekst: Marja van Noort | Foto’s: Tineke Boer
Marja en Tineke zijn als vrijwilligers actief bij Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig (Vizita)